POMAZÁNKA Z PEČENÉ MRKVE


Ve studených zimních dnech moc dobře padne teplá zeleninka, tak si ji vypekám na několik způsobů Minule mě napadlo mixnout upečenou mrkev do pomazánky. Už jste takovou jedli? Pokud ne, určitě vyzkoušejte!


Pro cca 4 osoby potřebujeme:

5-6 kusů středně velké mrkve

2 PL pomazánkového másla

2PL jemného (ne hrudkového) tvarohu

mletý kmín

sůl

olivový olej

citrónovou šťávu


Mrkev oloupeme, pokapeme olivovým olejem, trošku osolíme a dáme upéct v troubě do změknutí (dle konkrétní mrkve to trvá 20-30 minut). Proces lze urychlit i pečením na pánvi, zde je však nutná opatrnost,, mrkev je třeba pravidelně obracet, aby nepřihořela.


Po upečení mrkev necháme vychladit a poté vložíme do mixéru, přidáme pomazánkové máslo, tvaroh, podle chuti osolíme, přidáme špetku mletého kmínu, pár kapek citronu a vymixujeme do hladka.

Ale pozor! Obyčejnou pomazánku na absolutně dekadentní zážitek pozvedne servírování!


Na suché pánvi lehce osmahneme dýňová semínka, osolíme a odložíme stranou. Potom si připravíme karamelizovanou cibulku – na troše oleje opékáme na pásky nakrájenou cibuli dokud nezačne měknout a jemně hnědnout, pak přidáme 1-2čl cukru, ještě chvilku opékáme tak, aby neshořela – opravdu už jen pár vteřin).



Nakonec si na pečivo natřeme pomazánku, ozdobíme karamelizovanou cibulkou, na vrch posypeme dýňová semínka – a vesele baštíme!


Recept i s video postupem najdete také jako reels na mém instagramu 


A když ho vyzkoušíte, určitě dejte vědět, jak vám chutnalo!